Om Sju Gårdars ostar

Se också: Triss i ostar från Sju Gårdar!, Nyhet 2016-0919 och Sju Gårdar kommer med ost till jul, Nyhet 2013-12-19

När vi på Sju Gårdar bestämde oss för att börja tillverka ost sökte vi efter ett riktigt bra ysteri som skulle kunna ta hand om vår mjölk. I Boxholm hittade vi vad vi letade efter; ett fint ysteri med erfarna ostmästare och en stolt tradition av goda ostar. Resultatet av vårt samarbete blev till och med bättre än vad vi vågat hoppas: En Sju Gårdars mild, smakrik ost med tydlig karaktär, en Sju Gårdars lagrad, mellanstark och smakrik ost med tydligt sting och en Extra lagrad smakrik ost med rondör och bett.

Att mjölken är ekologisk och kommer från uppländska ängs- och hagmarker sätter smak på osten. Att mjölken dessutom är klimatcertifierad gör att osten smakar ännu godare. Då vet man att osten gör gott inte bara i magen. En sak till: Sju Gårdars ostar är fria från vax. Det gör ostarna extra klimatsmarta eftersom man kan äta precis allt på osten – även ”kanterna”!

När vi funderade på vad ostarna skulle heta valde vi att göra det enkelt.
Vi döpte dem kort och gott till: Sju Gårdars Mild, Sju Gårdars Lagrad och Sju Gårdars Extra Lagrad.

Här kan du läsa mer om våra ostar:

Sju Gårdars MildSju Gårdars Mild

Sju Gårdars Mild är, precis som namnet antyder, en mild ost men med stor smak. Den är lagrad 4-6 månader så att karaktären hunnit utvecklas ordentligt. Och den är, som alla Sju Gårdars produkter, gjord på ekologisk, klimatcertifierad mjölk från våra gårdar i Uppland. Utöver mjölk är det enbart tillsatt salt, ostlöpe och syrningskultur. Osten är fri från konserveringsmedel, grynpipig, helt kantfri och fetthalten är 31 procent.

Vi lät en av Sveriges skickligaste personer på att beskriva smaker, sommelier och lektor på Restauranghögskolan i Grythyttan, Mischa Billing, prova våra ostar. Så här beskriver hon Sju Gårdars Mild:
”En mjuk och milt smakrik ost med både rondör och personlig karaktär. Här finns goda smaker av smör och klöveräng. Konsistensen är krämig och eftersmaken frisk, vilket ger en fräsch och len känsla i munnen.

Perfekt på limpmackan, som mellanmål till barnen och till den vuxna som gillar milda fina ostar med egen stil.

Drick gärna ett glas mjölk eller en kopp te eller kaffe till ostmackan som gärna få toppas med en klick hallonmarmelad.”

Kortfakta och näringsinnehåll:
Mild, lagrad 4-6 månader, ekologisk och grynpipig ost. Fetthalt 31 %. Ingredienser: Lågpastöriserad mjölk av KRAV-, Svenskt Sigill och klimatcertifierad råvara, ostlöpe, salt samt syrningskultur. Näringsvärde per 100 g: Energivärde 1640 kJ (390 kcal), protein 25 g, kolhydrater 1,5 g, fett 31 g, kalcium 750 mg. Format, vikt: Rektangulär, ca 500 g.
Smak: Mild, smakrik ost med karaktär.

Sju Gårdars LagradSju Gårdars Lagrad

Sju Gårdars Lagrad har fått vila lite längre för att smakerna ska få blomma ut ordentligt. Den har lagrats minst 8 och längst 12 månader. Resultatet är en mellanstark, mogen ost med komplexitet, rondör och djup. Precis som sin lillebror, Sju Gårdars Mild, är den gjord på ekologisk, klimatcertifierad mjölk från våra uppländska gårdar, salt, ostlöpe och syrningskultur. Inget annat.

Osten är grynpipig, helt kantfri och med en fetthalt på 31 procent.

När Mischa Billing testat Sju Gårdars Lagrad blir hennes omdöme:

”Goda krämiga smaker av smör, ängsmark och nötter. Friskheten är elegant hög och sältan är mild och väl integrerad. En harmoniskt smakrik och mogen ost med visst sting.

Perfekt till årets kräftskiva. I Cesarsalladen och på kvällens ostbricka. Också utmärkt på frukostmackan gärna med en klick marmelad eller med en skiva gurka.

Gott är en bit ost, en klick björnbärsmarmelad och ett glas italienskt amaronevin.”

Kortfakta och näringsinnehåll:
Lagrad 8-12 månader, ekologisk, grynpipig ost. Fetthalt 31 %. Ingredienser: Lågpastöriserad mjölk av KRAV-, Svenskt Sigill och klimatcertifierad råvara, ostlöpe, salt samt syrningskultur. Näringsvärde per 100 g: Energivärde 1640 kJ (390 kcal), protein 25 g, kolhydrater 1,5 g, fett 31 g, kalcium 750 mg. Format, vikt: Rektangulär, ca 500 g.
Smak: Mellanstark, smakrik ost med visst sting.

Sju Gårdars Extra LagradSju Gårdars Extra Lagrad

Det här är osten som har allt. Den är smakrik, fyllig men har ett tydligt bett som en vällagrad ost ska ha. Det är en ost som vi på Sju Gårdar är väldigt stolta över.

Den här osten har lagrats mellan 14 och 18 månader och smakerna sitter precis där de ska. Och som alla sju gårdars mejerivaror är den gjord på vår egen ekologiska och klimatcertifierade mjölk med smak av Uppland.

Det är en given ost till kräftskivan och på julbordet och den passar fantastiskt bra ihop med fikon-, eller plommonmarmelad.

För alla oss som gillar en lite starkare ost är det förstås även en perfekt ost att ha på frukost-, eller kvällsmackan till teet eller kaffet.

Kortfakta och näringsinnehåll:

Lagrad 14-18 månader, ekologisk, grynpipig ost. Fetthalt 31 %. Ingredienser: Pastöriserad mjölk av KRAV-, Svenskt Sigill och klimatcertifierad råvara, ostlöpe, salt samt syrningskultur. Näringsvärde per 100 g: Energivärde 1600 kJ (380 kcal), fett 31 g varav mättat fett 2 g, kolhydrater 1,5 g varav sokerärter <0,1 g, protein 26 g,  salt 1,5 g. Format, vikt: Rektangulär, ca 500 g.

Tomas Palmkvist, ostmästare Boxholm Ost.
Tomas Palmkvist, ostmästare Boxholm Ost.

Mischa Billing, lektor på Restauranghögskolan i Grythyttan.
Mischa Billing, lektor på Restauranghögskolan i Grythyttan, testar Sju Gårdars ostar.

 

 

Sju Gårdars blomma